kramsvogel

De kramsvogel heeft een opvallend verenkleed met een grijs en bruine rug en talrijke zwarte streepjes op de buik en de borst, de kramsvogel is ongeveer 22 tot 27 cm.

De vogel laat vooral in de vlucht een typerende roep horen die bestaat uit reeks elkaar snel opvolgende klanken.

De kramsvogel is vooral in de winter in grote aantallen in Nederland te zien. Het broedgebied bevindt zich verder naar het oosten van Europa. De kramsvogel broedt in kolonies waarbij de vogels grote nesten in een boom bouwen. Ook in Nederland zijn enkele broedkolonies geweest, in de jaren 80 waren er bijna 1.000 broedparen. De laatste jaren is het aantal broedparen gedaald tot minder dan 100 paar, het is nog onduidelijk waarom het aantal broedparen zo sterk wisselt. In de winter is de vogel vaak te zien in de buurt van bessenstruiken.

Was de eerste keer dat ik hem hier in de tuin zag.

19 thoughts on “kramsvogel

 1. Juist ’s winters mis ik onze tuin bij het vorige huis. Daar vlogen zoveel vogels rond. Niet te geloven. Ik had nog niet zo’n goed camera en heb er daardoor niet zoveel op de foto. Kramsvogels en koperwieken waren vaste gasten, tot alle bessen opgegeten waren. Het zijn prachtige vogels.

 2. Hallo Tiny .Leuk de foto van de kramsvogel .Hij zit hier geregled in de tuin en eet ook veel rotte appels .We hebben wat appels op de puten van het hek geprik achter in de tuin en zien hem bijna iedere dag .Daarom vind ik jou verhaal zo mooi .Fijne avond en groetjes Jan en Dinie.

 3. Leuk dat je weer een nieuwe gast in je tuin kunt bijschrijven.
  Dat je er meteen een serie foto’s van hebt kunnen maken is helemaal top.
  Wij hadden vanmiddag voor het eerst een specht in de tuin. Hij was jammer genoeg net te snel af voor een foto, maar dat we hem gezien hebben is al een mooi begin.

 4. Ja mooi Tiny…Zie hier ook van alles vliegen in de tuin.
  Ze hebben het echt zwaar deze winter.
  Leuk vogeltje deze kramsvogel.
  zal er ook eens op letten.
  Kan ze alleen moeilijk fliepsen want ze schrikken van iedere beweging.
  :) Aly

 5. Wat een toeval dat wij gelijk op elkaars weblog waren .We hebben een geweldig feest gehad .Wij hebben geen kinderen ,wat we nog steeds jammer vinden .Maar de nefen en nichtjes hebben er veel werk van gemaakt met zang en dans en zoal meer.Daar kunnen we mooi op terug kijken en zullen we nog lang van genieten .Vooral omdat Jan 5 jaar geleden een heel ernstig hart probleem heeft gehad .Had een scheurtje in de achterwand van het hart ,Mensen die dit krijgen overlijden meestal gelijk. Omdat ik razend vlug ben geweest heeft hij het gehaald .Van Mei tot September in ziekenhuis Nieuwegein en Arnhem ,Het gaat nu goed en zijn heel dankbaar dat we dit mogen beleven .Op de foto s zie soms wel hoe ontroerd Jan was . We genieten van iedere dag en maken het gezellig in ons huisje .Nu weet je het een en ander over ons .Lieve Groetjes Jan en Dinie.

 6. Ja, ze hebben razende honger, het wordt steeds moeilijker om voedsel te vinden en ze verliezen s’nacht enorm veel van hun gewicht! Hele mooie foto’s van deze prachtige gast Tiny!

 7. Op het eerste zicht dacht ik aan een mus maar de veertjes rond zijn buik zijn gans anders, het vergt wel wat opzoekings werk hé, maar dat behoort bij de job ;-)))

 8. Toevallig zag ik deze vogel op de weblog van Lia
  Ik had deze nog nooit gezien.
  Prachtig Tiny, jij hebt deze zomaar in je tuin!
  Geweldig om zo via deze logjes je vogelkennis uit te breiden.
  Mooi in beeld gebracht…

  Groetjes Sien

 9. De Kramsvogel is hier nu nr.1 in de tuinen.
  Ze hebben m’n rozenbottels, die ik speciaal voor de vogels had laten zitten, helemaal kaalgevreten.
  Misschien blijven ze wel hangen en krijgen we dit jaar een record aantal broedparen.
  Zou toch mooi zijn…..:))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s