Ooievaarstation de lokkerij

img_2362

img_23551

img_2370-11

img_2350

img_2338-1

img_2316-1

De Lokkerij is een ooievaarsbuitenstation, gelegen aan de Schiphorsterweg in de woonkern De Schiphorst, sinds de laatste gemeentelijke herindeling behorend tot gemeente Meppel, in de onmiddellijke nabijheid van de havezathe De Havixhorst.
Het ooievaarsstation is in 1981 opgericht door het echtpaar Koopman, op initiatief van de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst/Staphorst. Dit naar aanleiding van het in 1969 gestarte herintroductieprogramma voor de witte ooievaar in het ooievaarsdorp het Liesveld in Groot-Ammers.
Het laatst bekende nest van in Nederland geheel in het wild levende ooievaars stond in 1976 in Nijeveen.

Anno 2006 is dit aantal uitgegroeid tot ongeveer 175 broedparen, die tot in de wijde omgeving van De Schiphorst en het Reestdal nesten hebben gebouwd. Ze bestrijken ruwweg het gebied van Dedemsvaart tot Zwartsluis en van Steenwijk tot Staphorst.
De ooievaar legt gemiddeld 3 tot 5 eieren, maar gemiddeld komen er twee ooievaars per broedpaar per jaar tot wasdom.
Uniek voor het succes van dit station is dat het er in geslaagd is om ooievaars op een zo goede wijze te huisvesten en faciliteren dat deze in staat zijn gebleken om zelfstandig zich uit te waaieren buiten het station zelf.

Voor meer informatie

De lokkerij in De Wijk <<

<

21 thoughts on “Ooievaarstation de lokkerij

 1. Prachtig je foto’s en de Ooievaars zelf natuurlijk ook. Vorig jaar was ik met Ria in Gorssel waar ook zo’n ooievaarsstation zit, daar heb ik toen ook heel erg van genoten!

 2. Prachtig Tiny wat heb je dat mooi weergeven… best wel veel ooievaars… maar ja die hebben we ook wel nodig hè… met al die baby’s… ;-))))) Die laatste foto is gaaf… heel mooi gefliepst zo in zijn vlucht… knap hoor !
  Lieve ZONdag groetjes van Anna

 3. We moesten gisteren in Hoogeveen zijn. We hebben onderweg toch meerdere ooievaars gezien, lopen, zittend en vliegend.
  Tegenover mijn moeder, stijf naast een camping zit ook een paartje met jongen. Het is een prachtig gezicht als ze zo door de lucht zweven. Het klepperende geluid van de jongen is een bijzonder gehoor.

 4. Mooie serie Tiny! Ik wist niet dat daar een ooievaarsstation zat. Wel zie je altijd ooievaars als je in de omgeving van de Wijk komt, dus dat klopt ook wel. Een mooi gezicht is dat altijd weer.

 5. Een prachtige serie Tiny!
  In de buurt bij Deventer in Gorssel schijnt
  ook zo’n ooievaarsdorp te zijn en ik hoop dat
  binnenkort eens met Ria naar toe te gaan.
  Lijkt me schitterend! Het beeld van een ooievaar
  op z’n nest “heeft” sowieso altijd wat vind ik!

  Doeiiiii,
  fijne dag,
  beuzeblaadje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s