Koppel goudvinken

IMG_0229 goudvink

Eindelijk zijn de goudvinken in de tuin. Zitten al weken dagelijks in een boom achter de schuur. Haast niet te fotograferen.
Heb zonnebloempitten gegooid en nu komen ze al 3 dagen.
Het is ook gelukt ze samen op de foto te krijgen, want dat viel nog niet mee.
Ze verjagen elkaar zelfs van de voederbak.

IMG_0207

IMG_0149

IMG_0203

IMG_0059

IMG_0252

IMG_0263

collage goudvink

Door de heldere kleuren is het mannetje met geen enkele vogel te verwarren, vooral de oranje-rode buik is onmiskenbaar. Het vrouwtje is veel minder helder gekleurd, maar is net als het mannetje te herkennen aan de witte stuit, de zwarte staart en de zwarte kruin. Vooral in de vlucht vallen de witte vleugelstrepen en de witte stuit op, die beiden afsteken tegen de verder zwarte vleugels en staart.

Het nest wordt gebouwd in een naaldboom of in dicht struikgewas, waarbij de goudvink eerst een onderlaag van gras en takjes maakt, voordat daarop het echte nest gebouwd wordt. Goudvinken verblijven het hele jaar in Nederland, maar in sommige winters komen vogels uit Scandinavië in vrij grote getallen overwinteren in de Nederlandse duingebieden. Hoewel de goudvink in het broedseizoen in paartjes leeft, vormen de vogels ’s winters vaak kleine groepen.

13 thoughts on “Koppel goudvinken

  1. Hehe, na weken ze wel zien vliegen maar ze niet kunnen fotograferen eindelijk de landingsbaan in de tuin gevonden.
    Wat zonnebloempitten al wel niet kunnen doen….ik heb het vermoeden dat het hier van de zomer vol staat met die van Gogh bloemen.

  2. Hartstikke leuk dat de goudvinken eindelijk ook je tuin bezoeken. Het zijn prachtig gekleurde vogels. Met name, zoals meestal in het dierenrijk, de man. En nu maar hopen dat ze zich aan het dieet van zonnebloempitten houden en niet teveel gaan snoepen van de bloem- en bladknoppen in je tuin.
    Fijn weekend verder!

  3. Jeetje, wat een ontzettend mooie foto’s! Zouden ze nou opgeblazen zijn voor de kou of volgegeten met al dat lekkers wat wij voor ze ophangen en neerleggen. Want echt mager zien ze er niet uit, hé? Maar wel schitterend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s