Havikskruid

Oranje havikskruid (Hieracium aurantiacum) is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De plant komt van nature voor in Europa, en wordt ook wel in siertuinen toegepast.

De plant heeft zowel bovengrondse als ondergrondse (wortelstok) uitlopers, waardoor hij een dichte zode kan vormen. De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft zoals de Nederlandse naam al aangeeft oranje bloemen, ongeveer 2 cm groot. De stengel en de bladeren zijn behaard. Op de spatelvormige bladeren zitten klierharen.

Oranje havikskruid bloeit in juni en juli met talrijke (twee tot twaalf) hoofdjes. De vrucht is een nootje met pappus dat later uitgroeit tot het vruchtpluis.

De plant komt voor tussen het gras op droge tot vrij vochtige, iets zure plaatsen. De ervaring leert dat de plant in de tuin niet kieskeurig is voor wat betreft de grond, zolang de plek maar zonnig is. Als de grond voedselrijk is, zal de plant behoorlijk gaan woekeren.

De bloemen worden bezocht door vlinders als de kleine vos, de morgenrood en de kleine parelmoervlinder, waarvan de kleur min of meer overeenkomt met die van de bloem.

Oranje kan wel weer toch, al was de EK niks…de tour ook niet te best voor de Nederlanders, dus laten we de hoop maar vestigen op de Olympische spelen.Nu niet dat ik er veel van zie, maar vriendlief kijkt bijna alles, dus krijg er toch wel wat van mee.

14 thoughts on “Havikskruid

 1. Ook al doen de Oranjemannen het niet zo goed, waarom zou je geen oranje mogen hebben. Vrolijke kleur! Ik vind het havikskruid een schitterend bloempje met al die vrolijke stampertjes. En dan de harige knopjes. Prachtig!

 2. Het is gewoon een mooi bloemetje. Je hoeft mij geen zaad van de witte vingerhoedskruid te sturen, want ik heb er toch nog eentje in de tuin staan, dus die zal zich wel uitzaaien. Maar wel bedankt voor het aanbod. groetjes Jenny

 3. Mooie vrolijke bloemetjes, dat kunnen we wel gebruiken in deze donkere dagen.
  Wij hebben ook oranje havikskruid in de tuin, maar dat heeft het wel eens beter gedaan dan dit jaar. Des te mooier dat ik het hier nog eens goed kan bekijken.

 4. Hallo Tinie,
  Je hebt de oranje Havikskruid mooi gefotografeerd, hier in de omgeving staan er ook veel meer dan andere jaren, het een mooi plantje.
  een mooie serie

  groetjes Tonnie

 5. Och laten we het maar zo bekijken dat dit oranje het heel goed doet dat is tenministe iets.
  Ik vind het een heel fleurig bloemetje waar ik graag naar kijk.
  Zeker hoe jij het op de foto het gezet.

 6. Oranje mag best al was het EK niks en ook de Tour al niet. Dan maar in Londen, hoewel ik 16 medailles + 1 nog niet zo snel zie gebeuren.
  Mooie bloempjes, die ik niet ken, maar heel mooi. En je hebt ze fraai gefotografeerd!
  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s