Botanisch tuin – ” Domies Toen ” in Pieterburen

Domies Toen, tuin van de dominee. Vroeger stond hier een weem, een boerderijpastorie, nu treft u op een bescheiden oppervlak een verrassende verscheidenheid aan sferen: het parkachtige van vijvers en oude bomen, formele vormen van buxushaagjes en rozenperken, het weelderige van bloemenweiden vol inheemse plantensoorten, en in het voorjaar natuurlijk vele stinzenplanten. Domies Toen is bekend om zijn collectie vroegbloeiende stinzenplanten en dankt hieraan zijn museumstatus. Daarnaast is Domies Toen een tuin in Engelse landschapsstijl – in het Gronings: slingertoen.
Naast Domies Toen is de theeschenkerij te vinden, met een terras aan een oude middeleeuwse dobbe (waterplaats). De theeschenkerij is gevestigd in een neogotisch gebouwtje uit 1888. Vroeger werd hier godsdienstonderwijs gegeven.
Nu kunt u hier terecht voor koffie, thee, fris en gebak. U kunt er nestkasten, natuurboeken en plantenzaden (ook bijzondere soorten uit eigen Toen!) kopen en u kunt er luisteren naar een vogelconcert.

De rijk met houtsnijwerk versierde Petruskerk, gesticht door de bewoners van de voormalige borg Dijksterhuis, is in de zomermaanden eveneens te bezichtigen. Van 14.00 tot 17.00 uur.

We hadden ervan genoten dus dochterlief heeft even een berichtje achter gelaten in het gastenboek.
Wordt vervolgd, met foto’s van de bloemen die nu in bloei stonden.

16 thoughts on “Botanisch tuin – ” Domies Toen ” in Pieterburen

 1. Hallo Tinie,

  Wat een mooie tuin om in te wandelen, daar ik ook weleens in rondlopen met mijn camera.
  Je heb er schitterende foto’s van gemaakt, wat is ons landje toch prachtig.

  groetjes Tonnie

 2. Een rijke geschiedenis van deze Toen maar wel de moeite waard om daar neer te strijken voor een bakkie koffie.
  Daarna lekker relaxen in de tuin, wat wil je nog meer.

 3. Die dominee had wel een prachtig plekje uitgezocht om te wonen! Vraag me af of de tuin er toen ook al zo mooi uit zag of dat hij alleen voor groenten gebruikt werd. Ik zou daar ook wel graag met m’n camera aan slag gaan ;) Mooie collage heb je er van gemaakt Tiny!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s