Waterdrieblad

Waterdrieblad, Menyanthes trifoliata

Met zijn schuimig witroze bloemen en opvallende klaverbladvormige bladeren is waterdrieblad een van de fraaiste inheemse moerasplanten. Lieftallig zijn ze, de bloemetjes van waterdrieblad, teder en mooi. Zachtgetint heffen ze zich boven het watervlak en maken dit feestelijk in de vroege lente. Ja, waterdrieblad is een plant die in geen enkele vijver zou mogen ontbreken. Hij doet het goed in de vijver en is toch makkelijk onder contrule te houden.

Waterdrieblad is een overblijvende moerasplant met een lange sponzige, horizontale wortelstok. De wortelstok kan tot ongeveer 1,2 meter lang worden. De sappige lang gesteelde bladeren spruiten uit de worteltop en zijn onderverdeeld in drie deelbladeren van 3,5 tot 7 cm. De bloemknoppen zijn roze. De ongeveer 1,5 cm grote bloemen staan in 20 tot 30 cm lange trossen. De witte bloemkroon met een zweempje rood is opvallend franjeachtig gebaard. Bloei treedt meestal op in mei-juni, soms opnieuw in het najaar.

Verzorging in de vijver
Het is een echte aanrader voor grote en kleine vijvers. Het rode van de meeldraden contrasteert fel met de gekronkelde witte bloemblaadjes. Waterdrieblad is toepasbaar als voorgrondplant en als contrasterende onderbegroeiing tussen grotere verticale planten. Menyanthes is volledig winterhard en vrij van ziekten en plagen.
De planten staan echter best 5 tot 10 cm diep in het open water. Waterdrieblad verkiest een zonnige standplaats en wat klei in de bodem. Hij kan in manden geplant worden maar groeit er gegarandeerd uit zodat periodiek herpotten een noodzaak is.

Waterdrieblad doet het niet zo goed in het moeras (0 cm diep) maar kan vandaar over de vijverrand naar het water kruipen en is dus geschikt om vijverranden te bestoppen. Vermenigvuldiging gebeurt het makkelijkst door zijscheuten waaraan wortels zitten af te snijden. In de praktijk betekent dit dat men stukken van ongeveer 30 cm afsnijdt. Te grote pullen worden best gedeeld in de lente. Het is een goed idee verwelkende bloemhoofdjes en bladeren te verwijderen.

21 thoughts on “Waterdrieblad

 1. Wat een schattige bloemetjes!
  Daar kun je mij wel op los laten qua macrofotografie. Ik zou er wel een tijdje zoet mee zijn denk ik. ;-)

 2. De bloem had ik nooit zo goed gezien. Die is prachtig! Moet ik eens onthouden. Misschien wat voor ons minivijvertje.

 3. Echt een heel aparte waterplant Tiny en een lust voor het oog om te zien.
  Heerlijk om je hier met de camera op uit te leven en dat is je goed gelukt.
  Gaat het al weer wat met je hand????
  groetjes

 4. Ja, mooi! Heb hem ook aangeplant in onze nieuwe vijver, maar meer dan 2 blaadjes is het nog niet. Heb hem trouwens wel in het moerasgedeelte staan. Dieper zetten dan maar?

 5. Een goede tip Tinie,
  ik ga op zoek naar dit mooie waterplantje.
  mooi op de foto gezet.
  Het winterkoninkje is een schattig vogeltje je hebt hem/haar goed kunnen fotograferen, mooiiiiii.
  groetjes Tonnie

 6. Zo, dát zijn mooie planten! Die zouden in/aan mijn vijvertje ook zeker niet misstaan. Als ik weer eens bij het tuincentrum kom neem ik deze mooie voorbeeldfoto’s mee! Prachtig, Tiny!

 7. Dit moet Eduard zien!!!
  Wat een prachtige vijverplant die zou ik hier
  ook wel willen. Een prachtige fotobewerking die bovenste!!

  Doehoeiiiii,
  beuzeblaadje
  OT: Hoest verder in Emmen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s