Langpootmug

Langpootmuggen zijn een groep van insecten die behoren tot de muggen. Veel soorten worden relatief groot in vergelijking met andere insecten. Langpootmuggen zijn onschuldige dieren maar hun larven kunnen schade aanrichten bij gewassen.

Langpootmuggen zijn schemeractief en nachtactief en worden dan aangetrokken door licht. Ze houden zich overdag vaak op in planten. De larven zijn vraatzuchtig maar de volwassen langpootmuggen eten niet of alleen een beetje nectar en leven maar enkele dagen om te paren. Langpootmuggen zijn slechte vliegers die een zigzaggende vlucht hebben. Net als andere vliegen en muggen hebben ze slechts één paar vleugels, het achterste paar is omgevormd tot halterachtige structuren.

In Nederland en België zijn met name soorten uit het geslacht Tipula algemeen. De koollangpootmug (Tipula oleracea) vliegt van april tot juni.

16 thoughts on “Langpootmug

 1. Zo ze doen hun naam eer aan. Wat een lange stelten zeg. Je hoeft er in ieder geval niet achteraan omdat ze niet steken.
  Deze staat er mooi scherp op Tiny

 2. Die kunnen we nu eens op ons gemak bekijken:-) Mooie foto, al zijn het niet echt fotogenieke dieren vind ik.
  inderdaad echt lange poten:-)
  Fijne avond! gr. Lia

 3. Wat heb je toch allemaal mooie logjes! De een nog mooier dan de ander. Ik ben weer helemaal in het nieuw met de pc, dus wennen. Enigste narigheid het nieuwe toetsenbord, dus morgen na de eerste dag van de Drunense Fietsvierdaagse mijn oude toetsenbord oppoetsen en weer aansluiten. Op dit “bordje” kan ik nog geen 3 woorden foutloos tikken met kijken dus laat staan “blind typend” wat ik altijd doe.
  Groetjes en zo te zien ben je weer helemaal goed in de weer na alle ongemakken met de voet!

 4. Wat zo leuk is aan jou blog, je leert er zoveel van! En daar naast zie je ook nog de prachtigste foto’s langskomen. Ook geef jij mij weer steeds nieuwe ideeën voor het fotograferen Tiny!

 5. Hoi Tiny,
  Ja….een toepasselijke naam…en gelukkig steken ze niet.
  Het is wel een leuk beetje…zo te zien….en een teken dat het volop zomer is.
  Geniet er van want voor je het weet is het weet vroeger donker etc. etc.
  groetjes
  Ton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s