Staartmeesjes






De staartmees (Aegithalos caudatus) is een zangvogel uit de familie staartmezen (Aegithalidae). Hij behoort niet tot de familie van echte mezen (Paridae); staartmezen vormen een eigen familie.
Ze worden ongeveer 14 cm groot (daarvan neemt zijn staart 7 cm in beslag), ongeveer even groot als de koolmees. De staartmees komt voor in bosrijke omgevingen, in struikgewas, op bouwland en soms in parken en tuinen. Ze leven in groepen van 20 tot 60 individuen. Ze bouwen bolvormige nesten met een ingang aan de voorzijde. De vogel moet zijn staart over zijn rug leggen als hij op de eitjes zit. Staartmezen hebben een klein zwart/wit/roze lichaam met een zeer lange staart. Zijn zang bestaat uit korte kreten en roepgeluiden.

Vanmiddag tijdens een sneeuwbui een roodborstje aan het fotograferen, terwijl ik in mijn ooghoek ineens een hoop beweging aan de vetbollen zag, hoop herrie erbij, dat kon niet missen de staartmeesjes waren ff op bezoek.
Snel nog wat foto’s kunnen maken, ging zo razend snel.

Advertenties