Inktzwam


De geschubde inktzwam (Coprinus comatus) is een van de meest voorkomende van de honderd soorten inktzwammen (Coprinus) die in Nederland voorkomen.

De 5-15 cm hoge hoed van de geschubde inktzwam ei- tot klokvormig, wit met een lichtbruin, glad centrum en bedekt met grote, omgekrulde schubben. De hoed scheurt later vanaf de rand in en vervloeit tot zwart. De holle steel is 10-20 cm hoog met een lage, beweegbare, vrij snel afvallende ring.

Vanaf mei tot in november is de geschubde inktzwam vaak in groepen te vinden op grond die pas is omgewerkt op akkers, weilanden, parken en wegbermen. Ook in de stad is deze paddenstoel veel gezien op bemest gras.

Een jonge geschubde inktzwam smaakt uitstekend, maar moet wel direct na het plukken verwerkt worden. De zwam is niet meer eetbaar wanneer vervloeiing of verkleuring optreedt. Verwisseling kan voorkomen met de kale inktzwam (Coprinus atramentarius), die giftig is.
Dus het is uitkijken geblazen, nu was ik niet van plan ze te eten..

17 thoughts on “Inktzwam

 1. Ze zien er niet echt eetbaar uit, het verbaast me dat dat wel kan. Ik waag me ook niet aan paddestoelen in het wild. Het verschil tussen eetbaar en giftig is vaak veel te klein.
  Maar je hebt er wel mooie foto’s van gemaakt. Ik vind de laatste het mooist vanwege de mooie kleuren.

 2. Ze doen hun naam eer aan, de inkt druipt er bijna vanaf…, ook je rode roos is heel mooi en de foto’s luchten van je vorige logjes zijn heel mooi wat een geweldig boeiend schouwspel kan dat toch zijn hé.
  Groetjes Ada

 3. Ik zou hem ook niet eten, Tiny…nooit geweten trouwens, dat deze eetbaar zijn.
  In Frankrijk doen de mensen dat veel meer…paddenstoelen zoeken voor eigen consumptie.
  Vertrouwen ze een paddenstoel niet, dan kunnen ze terecht bij de apotheker.
  Die heeft een opleiding gehad in het herkennen van eetbare paddenstoelen.
  Vroeger werd je verteld, dat je een zilveren lepeltje moest meekoken en als dit zwart werd, dan was het verstandig om het niet te eten.
  Dit blijkt echter een fabeltje te zijn, haha…
  We kunnen ze beter fotograferen..jouw inktzwammen staan er prachtig op!
  Welterusten….Ria.

 4. Een heel mooie serie, maar ik eet nooit en paddenstoel uit het wild. Daar heb ik geen verstand van en ze kunnen wel zeggen dat je die en die kunt eten, maar liever niet. Ik vind ze veel te mooi zo in de natuur en dan kunnen we er allemaal van genieten.
  Goetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s