Kauw

De Kauw (Coloeus monedula) behoort tot de kraaiachtigen en is een van de kleinste leden van deze familie (34-39 cm lang).

Kenmerkend zijn de grijzige zijhals en achterhoofd en de lichtgroen-grijze oogring. Vrijwel volledig zwarte exemplaren komen overigens ook voor. Kauwen komen meestal in groepen of paren voor en foerageren vaak gezamenlijk in weilanden en wegbermen, ook wel binnen de bebouwde kom.
De paarband blijft ook binnen een grotere groep waarneembaar. De roep is een tsjak-tsjak achtig geluid.

Kauwen zijn intelligente vogels die wel als huisdier werden gehouden en die, vooral als ze als jong al met de mens in contact komen, erg tam kunnen worden. Het is tegenwoordig echter wettelijk niet meer toegestaan om Kauwen te houden. Dit is overigens ook geen sinecure – Kauwen zijn zeer energieke vogels en in een kooitje kwijnen ze weg; als ze ouder worden gaan ze vaak een soort paarbinding aan met hun verzorger en zien de rest van het gezin niet meer staan. Ze kunnen zelfs jaloers en agressief reageren op andere mensen.

In Nederland nestelen ze meestal in groepen in bomen, elders ook wel op rotswanden en in schoorstenen. De 4-5 eieren worden 16-17 dagen bebroed en de jongen vliegen na ongeveer 30-35 dagen uit.

16 thoughts on “Kauw

 1. Ze zijn er altijd wat bozig uit en niet iedereen is er dol op, maar ik vind het best mooie vogels. De hele winter hebben we er in onze tuin twee rondscharrelen. Dat is meer dan genoeg. Ik zou niet graag de hele groep die hier in de buurt bivakkeert te gast hebben.

 2. Hmmmm, ik blijf het toch een beetje een
  “enge” vogel vinden Tiny, op de één of andere manier
  verbind ik hem met “de dood”……

  Werk ze vandaag, ga ik na werkelijk DRIE dagen feest
  te hebben gevierd ook doen!!

  XXX
  beuzeblaadje

 3. Hoi Tiny,
  Erg leuk met de verklarende tekst er bij. Op die manier spreekt een foto veel meer, vind ik.
  Vroeger (heeeel lang geleden…!!) heb ik zelf ook een tamme Kauw gehad. Het zijn prachtige beesten die je goed tam kunt maken en waarmee je als jonge jongen veel plezier kunt beleven. Het was een echt maatje.
  Fijne dag.
  gr.
  Ton

 4. Prachtige foto van een kauwtje! Zijn niet zo brutaal als kraaien. En vind ze altijd wel leuk als ze in zo’n grote groep ronddwarrelen. Maar als je dat ziet en voordat je de camera hebt is het troepje alweer weg. Er zitten hier genoeg kraaien, kauwtjes en eksters, dus in hoogzomer is het al vroeg een kabaal van jewelste, want de familieleden kunnen elkaar wel wegkijken!!!
  Groetjes

 5. Mooie foto van prachtige vogel. Al meer dan 30 jaar kweek ik kauwen of kraaien op die ter dood zijn veroordeeld door dat ze ergens een schouw kuisen. Al zijn ze heel klein toch overleven ze het meestal. Ze zijn zo aan je gehecht dat ze jaren bij je in de buurt blijven. Ze leven vrij in de natuur en als ik ze roep dan komen ze naar me toe! fantastisch is dat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s