Gans

IMG_8626

Ganzen hebben een middellange hals en een krachtige kegelvormige snavel. Aan de bovensnavel zit een zaagrand. In vergelijking met de zwanen zijn ganzen kleiner en compacter. Ten opzichte van de halfganzen en de eenden zijn ze echter groter.

Volwassen vogels ruien alle slagpennen tegelijkertijd en kunnen daardoor ongeveer 1 maand niet vliegen. De rui valt meestal samen met de periode waarin de jongen zich in het nest bevinden. Anders dan bij eenden hebben bij ganzen de mannetjes en vrouwtjes eenzelfde verenkleed.

Ganzen kunnen tot 30 jaar oud worden, maar ze zijn pas vruchtbaar vanaf hun 3e levensjaar. Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is merkbaar opdat het vrouwtje een grotere hangbuik (onderaan de gans) heeft dan een mannetje. In de broedtijd is dit zeker te zien!

12 thoughts on “Gans

  1. Deze gans staat er parmantig op. Van een afstandje vindt ik het leuke en mooie beesten, maar dichtbij vind ik ze minder vriendelijk! Ben altijd bang dat ze ineens hap zeggen in je been ofzo!
    Wat een heerlijk weer vandaag na al de regen, maar jij moest jammergenoeg zeker werken? Ik heb de achtertuin vanmiddag opgeruimd!
    Groetjes

  2. Je ziet deze tijd helemaal veel ganzen, althans bij ons in de polder dan. Ik blijf toch wel respect voor ze hebben want ze kunnen best wel even met je “snavelen” .

    Hele mooi foto Tiny.

    Groetjes, Helma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s