De Weerribben-Dwarsgracht

IMG_5975

IMG_5974

IMG_5973

Dwarsgracht is een dorp in de gemeente Steenwijkerland in de provincie Overijssel. Het ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van Giethoorn. De naam is ontleend aan het feit dat de gracht waaraan het plaatsje zijn naam dankt, dwars op een aantal oude turfwinningsgrachten is gesitueerd zoals de Cornelisgracht, Bouwersgracht en de Thijssengracht.

Het waterrijke dorp is gelegen midden in het natuurmonumenten De Wieden en maakt ook deel uit het van het nationaal park Weerribben-Wieden dat het gehele petgatenlandschap in Noordwest Overijssel omvat. (zie ook http://www.natuurmonumenten.nl, http://www.nationaalpark.nl en Weerribben-Wieden.nl.)

Dwarsgracht is net als Giethoorn een langgerekt dorp aan het water met typische rietgedekte boerderijen die eeuwenlang alleen vanaf het water bereikbaar zijn. Het dorp is verbonden met een paar grote meren.
(“wieden” ) zoals het Beulakerwijde en het Giethoornse meer. Het dorp kent grofweg twee delen die gescheiden worden door de Cornelisgracht die vanaf Giethoorn naar het gehucht Jonen en het Giethoornse meer leidt.

Dwarsgracht ligt 3 km van Giethoorn af , zeker zo mooi en een stuk rustiger.

Jonen is een buurtschap en pontje in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Het pontje over de Walengracht verbindt Giethoorn en Dwarsgracht met Vollenhove en Blokzijl. Veel fietsers maken gebruik van dit pontje, waar de Wiedenroute langs gaat. Jonen is niet te bereiken met de auto, er loopt enkel een fietspad door.

13 thoughts on “De Weerribben-Dwarsgracht

 1. wat zal het zalig zijn tiny om daar nu te vertoeven denk ik,
  lekkre met je voetjes in het water
  effe bijkomen van een kater:-))
  en ploep, het water in:-)

  whaaa daar knap je weer eens lekker van op:-)
  heb je lekker gewerkt vandaag met airco??

  xxx

 2. Goed toeven daar aan het water en inderdaad heerlijk rustig nog… Het zijn mooie boerderijen die daar staan maar de arbeidershuisjes zien er tegenwoordig ook leuk uit. Wij varen daar veel in de omgeving.. alleen die muggen…. fijne zwoele avond nog Tiny … om van te genieten

 3. Vooral je eerste foto komt me erg bekend voor.
  Drie weken geleden ben ik er voor het eerst geweest, en dat was zeker de moeite waard. We hebben een prachtige fotokuier gemaakt in dit dorpje, dat eigenlijk nog wel zo mooi is als Giethoorn.

 4. Die eerste foto vind ik erg leuk. Op de 1 of andere manier ken ik dat, maar ik heb geen idee waarvan…

  wij gaan ook nog wel een keer naar giethoorn, alleen nu gewoon heerlijk andere prioriteiten!

 5. Erg mooi daar Tiny en je hebt het ook mooi vastgelegd.
  vooral bovenste foto is erg mooi, lekker heldermet die blauwe lucht.
  Ik geloof zeker dat het daar een stuk rustiger is dan in Giethoorn:-)
  groetjes en fijne avond!

 6. Ik kan me voorstellen,
  dat dit je favoriete plekje is.
  Wat mooi, dat water met daarlangs
  die rietgedekte boerderijen.
  Wat een rust heerst daar,
  echt een plekje om bij te komen.

 7. Wat leuk om deze foto’s te zien met het bijbehorende verhaal. Twee jaar geleden heb ik, nadat ik de Erik Dekker Classic vanuit Hoogeveen had gefietst, 3 van de 4 dagen meegedaan aan de Steenwijkse Fietsvierdaagse. En dan fiets je door de Wieden-Weerribben, Giethoorn etc. En ook zijn we met het pontje bij Jonen overgevaren. Heel leuk. Alleen Giethoorn heen en terug over al die enge hoge bruggetjes was geen doen met de racefiets. Voor je het weet schuif je onder de leuning door de “plomp” in! Maar schitterend gebied, was er buiten uiteraard een bezoek aan Giethoorn nooit geweest en op de fiets ervaar je het helemaal (1 dag met wind!!)
  @ Zal proberen het routekaartje te scannen en dan mail ik je dat wel met foto van mij in mijn lichtblauwe clubshirt want dat heb ik sowieso aan!
  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s